Un certificat SSL permite site-urilor sa treaca de la HTTP la HTTPS ce ofera o siguranta mai mare. Un certificat SSL este un fisier de date gazduit pe serverul de origine al unui site web. Certificatele SSL fac posibila criptarea SSL/TLS si contin cheia publica a site-ului web impreuna cu identitatea acestuia si date conexe. Astfel ca toate dispozitivele care incearca sa comunice cu serverul de origine vor face referire la acest fisier pentru a obtine cheia publica si pentru a verifica identitatea serverului.
Ce este SSL?
SSL este un protocol pentru criptare a traficului pe internet si verificarea identitatii serverului. Orice site web cu o adresa HTTPS utilizeaza SSL/TLS. Ai remarcat pana acum ca unele adrese URL incep cu http:// iar altele cu https:// ? Poate ca ai observat acel “s” atunci cand vizitezi un site web, sau cand introduci date personale sau sensibile ca de exemplu cand faci plati cu cardul. Acel “s” inseamna ca exista o conexiune sigura cu acel site, iar datele sunt criptate. Tehnologia care include acel “s” se numeste SSL (Secure Sockets Layer).
De obicei un certificat SSL este utilizat pentru securizarea tranzactiilor cu cardul de credit, transferului de date si autentificarilor chiar si pe site-urile de socializare.
Certificatele SSL se leaga impreuna:
- Un nume de domeniu, un nume de server, sau un nume de gazda
- O identitate organizationala (numele companiei) si locatia.
O companie trebuie sa instaleze un certificat SSL pe serverul web pentru a initia o sesiune sigura in browsere. Odata stabilita o conexiune sigura, tot traficul web intre serverul web si browser va fi sigura. Cheile publice si private utilizate pentru un certificat SSL sunt siruri lungi de caractere utilizate pentru criptarea si decriptarea datelor. Datele criptate cu cheia publica pot fi decriptate numai cu cheia privata si invers.
De ce un site are nevoie de un certificat SSL?
Un site web are nevoie de un certificat SSL pentru a mentine datele utilizatorilor in siguranta, pentru a verifica calitatea de proprietar al site-ului, pentru o securitate site impotriva atacurilor cibernetice si furtul de identitate. Criptarea SSL/TLS este posibila datorita asocierii cheilor public-privat pe care certificatele SSL o faciliteaza. Clientii (cum sunt browserele web) obtin cheia publica necesara pentru a deschide o conexiune TLS dintr-un certificat SSL al unui server. Certificatele SSL verifica daca un broser comunica cu serverul si primeste date corecte, prevenind astfel falsificarea domeniului si altor tipuri de atacuri.
Perntru companii este important este important un certificat SSL pentru o adresa HTTPS. HTTPS este forma sigura a HTTP, iar site-urile web HTTPS au traficul criptat prin SSL/TLS. Pe langa faptul ca site-ul securizeaza datele pentru utilizator, HTTPS face ca site-urile sa fie de incredere din perspectiva utilizatorului. Mulți utilizatori nu vor observa diferența dintre o adresă web http: // și https: //, dar majoritatea browserelor au început să eticheteze site-urile HTTP ca „nefiind sigure” în moduri mai vizibile, încercând să ofere stimulente pentru trecerea la HTTPS și creșterea securității.
Cum obtii un certificat SSL pentru site-ul tau?
Pentru ca un certificat SSL să fie valid, domeniile trebuie să îl obțină de la o autoritate de certificare (CA). O CA este o organizație externă, o terță parte de încredere, care generează și dă certificate SSL. De asemenea, CA va semna digital certificatul cu propria cheie privată, permițând dispozitivelor client să îl verifice. Majoritatea, dar nu toate, CA vor percepe o taxă pentru emiterea unui certificat SSL.
Odată ce certificatul este emis, acesta trebuie să fie instalat și activat pe serverul de origine al site-ului. Serviciile de găzduire web se pot ocupa de obicei de acest lucru pentru operatorii de site-uri web. Odată ce este activat pe serverul de origine, site-ul web va putea încărca peste HTTPS și tot traficul către și de pe site va fi criptat și sigur.
Este bun un certificat SSL pentru SEO?
Potrivit motoarelor de cautare, cum este Google, a avea site-ul securizat va conta foarte mult in pozitionarea lui in cautarile organice. Astfel ca site-ul dumneavoastra va fi pe pozitii superioare daca va incepe cu sufixul “https”. În plus, să presupunem că două site-uri web sunt similare în conținutul furnizat, dar unul are SSL activat, iar celălalt nu. Primul site web poate primi o ușoară creștere a rangului, deoarece este criptat. Ca rezultat, există un beneficiu SEO clar pentru activarea SSL pe site-ul dvs. web și pe toate paginile dvs.
Instalam certificat SSL pentru site-ul dumneavoastra
Daca inca nu aveti un certificat SSL instalat, FSC DESIGN va poate veni in ajutor. Contactati-ne telefonic la numarul 0725333000 sau utilizand formularul de contact iar noi va vom raspunde prompt.